Arkkijevo nagrađivano obrazovno rješenje iz Finske stiglo je u Hrvatsku.

Arkki International, svjetska referenca u kreativnom obrazovanju putem arhitekture i dizajna s 27 godina iskustva i prisutnošću  u 9 zemalja, započela je s radom u Hrvatskoj. U lipnju je održana prva Arkki radionica o urbanističkom planiranju pod nazivom Budućnost stanovanja koja je dio inicijative Arkki NEB, a od rujna je krenula prva Arkki škola u Hrvatskoj koja se nalazi u Šibeniku i Splitu. Arkki se u budućnosti želi proširiti na druge gradove zemlje.
 
ARKKI
Arkki škola arhitekture za djecu i mlade je vodeća institucija na području arhitektonskog obrazovanja za djecu i mlade u svijetu koju su u Finskoj osnovali 1993. godine arhitekti Tuuli Tiitola-Meskanen, Miina Vuorinen i Pihla Meskanen. U Finskoj, Arkki programi su odobreni od strane finskog Ministarstva i kulture kao izvannastavni program kreativnog obrazovanja. Od 1994. Arkki je proveo tisuće radionica s više od 30.000 djece i mladih u više od 20 zemalja svijeta. Arkki Internacional nudi svoje programe u 9 zemalja i nastavlja se širiti. Škola nudi usluge obrazovanja o arhitekturi i dizajnu u obliku dugogodišnjeg programa podijeljenog u module, kao i tematske tečajeve i radionice za djecu i mlade. Dugoročni program obuhvaća dob od 4 pa sve do 19 godine. U Hrvatskoj, Arkki nudi module namjenjene djeci od 6 do 12 godine. 
 
„Oduševljeni smo dolaskom u Hrvatsku i zajedničkim promoviranjem obrazovanja kreativnih vještina i kompetencija kroz obrazovanje o arhitekturi i dizajnu. U budućem svijetu rada vještine kreativnog razmišljanja bit će potrebne svima, ne samo kreativnim profesionalcima. Radujemo se što ćemo hrvatskoj djeci i mladima pružiti Arkkijev interdisciplinarni STEAM program, uključiti ih u kreativne procese i podržati u tome da postanu budući inovatori, bez obzira na to kojim će se zanimanjem baviti. “, kaže Pihla Meskanen, izvršna direktorica Arkki International.
 
Arkki obrazovanje pružaju nastavnici koji imaju titulu iz arhitekture, pedagoških vještina i potpuno su obučeni za Arkki koncept. Dokumentirani Arkki koncept se sastoji od kurikula, nastavnih modula, opisanih metoda i specifičnih radnih alata i materijala. U svom području, Arkki je globalno jedinstven: nijedan drugi institut na svijetu ne nudi tako širok nastavni plan i program za arhitektonsko obrazovanje za djecu i mlade. Nastava se usredotočuje na posredovanje arhitektonskog razumijevanja i dizajnerskog razmišljanja djeci i mladima, podržavajući razvoj kreativnosti i trodimenzionalnog razumijevanja. U Arkkiju djeca upoznaju različite aspekte dizajna, od zamišljanja malih objekata pa sve do cijelih gradova. Cilj nije odgajati djecu da postanu arhitekti, već da ona odrastu sa sviješću o okolišu i zanimanjem za njega, te da se takvo znanje mogu iskoristiti u svom odabranom pozivu.
 
ARKKI PEDAGOGIJA
Arkki programi isprepleću „4P“: projekte (Projects), vršnjake (Peers), strast (Passion) i igru (Play). Arkki program njeguje praktično građenje, rješavanje kreativnih problema i 3D konstrukciju. On ima za cilj razvijati osobnu kreativnost i ohrabrivati individualno i kolaborativno učenje. Arkkijevi izuzetni pedagoški koncepti inspiriraju djecu učiti kroz proces učenja putem ispitivanja i praktičnog eksperimentiranja. Učenje je zabavno i korisno. Arkki obrazovni moduli temeljeni na fenomenu su stvoreni da svatko uči kroz uspjeh, pozitivnu povratnu informaciju i kooperativno učenje. “Igrati se, stvarati, uspjeti!” je bit Arkki filozofije.
 
ARKKI KONCEPT 
Arkki nudi usluge edukacije o arhitekturi i dizajnu u obliku dugoročnog programa podijeljenog na module, kao i radionice i tečaje za djecu i mlade. Dokumentirani Arkki koncept sastoji se od kurikuluma, nastavnih modula, opisane metode i dostupnih radnih alata i materijala specifičnih za projekt za certificirane nastavnike na platformi eArkki. Dugoročni Arkki program podijeljen je na module, koji prilagođeni za određene dobne skupine. Nastava se usmjerava i napreduje iz godine u godinu. Cijeli program uključuje više od 30 modula i 300 projekata, te omogućuje djeci studij arhitekture za vrijeme cca 1500 sati ukupno. Arkki International Ltd licencira zaštitne znakove i know-how Arkki škola arhitekture za djecu i mlade izvan Finske.
VJEŠTINE ZA ŽIVOT U BUDUĆNOSTI
Arkkijeva misija je pružiti svojim učenicima najvažnije Vještine 21. stoljeća kroz arhitekturu i projektiranje. Arhitektura je oblik umjetnosti koji premošćuje humanističke znanosti i znanost općenito. Budući da je arhitektura intrinzično interdisciplinarno zanimanje, arhitektonsko obrazovanje za djecu je izuzetan način za razvoj ključnih kompetencija poput „5C“ - složenog rješavanja problema, kreativnosti, kritičnog razmišljanja, komunikacije i suradnje. Arhitektura nudi beskrajne mogućnosti za STEAM obrazovanje cjelovitim isprepletanjem znanosti, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti i matematike kroz arhitekturu. Arkki program potiče praktičnu izgradnju kreativnog rješavanja problema i 3D konstrukcija. Cilj je razvijati osobnu kreativnost i poticati pojedinca, te timsko učenje. Mi u Arkkiju vjerujemo da arhitektonsko obrazovanje daje djeci i mladima znanje i šire razumijevanje koje im omogućuje preuzimanje odgovornosti i sudjelovanje u donošenju odluka i izgradnji našeg budućeg okruženja.
 
Arkki će sudjelovati u ArhiBau 2021 Sajamu Kulture građenja i održivog razvoja. 
 
Više saznajte na ovoj POVEZNICI.