DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST - program

Virtualno ruho DANA ARHITEKATA 5.0 kroz 2021. godinu
 
Dani arhitekata 5.0 – 2021. održat će se u novom virtualnom formatu u 7 termina, kroz cijelu 2021. godinu. Najavljujemo Dane arhitekata 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI - BUDUĆNOST, drugu sesiju, koja će se održati 9. lipnja od 13:00 h video-prijenosom iz ORIS Kuće arhitekture. 
 
DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST
 
U prvom dijelu Dana arhitekata 5.1 – Javni arhitektonski natječaji, koji je održan 12. svibnja, a kojeg možete pregledati OVDJE, upoznali smo se s domaćim i inozemnim praksama provedbe arhitektonskih natječaja. Predstavljena je 150-godišnja tradicija provedbe natječaja na našim prostorima, upravo taj značajan vremenski raspon svjedoči da je praksa arhitektonskih natječaja duboko usidrena u društvenoj svijesti naše sredine. Bogati niz povijesno značajnih natječajnih realizacija ukazuje na to da su arhitektonski natječaji najbolji način kreiranja identiteta prostora te afirmacije arhitektonske struke.
 
U današnje vrijeme natječaji su regulirani EU direktivama, dokumentima ACE-a, deklaracijom o Novom europskom Bauhausu, Arhitektonskim politikama Republike Hrvatske, te strategijom prostornog razvoja, Zakonom o prostornom uređenju, Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i krajobraza, te Zakonom o javnoj nabavi, što ukazuje na složenost u procedurama vezanim na provedbu arhitektonskih natječaja.
 
Predstavljeni su i slovenski i austrijski primjeri, u kojima smo dobili komparativne modele, koji za našu sredinu mogu poslužiti kao usmjerivači budućih politika provedbe natječaja. 
 
Drugom sesijom DANA ARHITEKATA 5.1 – JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST želimo produbiti problematiku arhitektonskih natječaja u našem društvu, s ciljem poboljšanja okvira provedbe arhitektonskih natječaja. Ukazujemo na pad arhitektonskih natječaja, na to da ga male urbane sredine ne provode, na to da privatnici tek sporadično koriste instituciju natječaja, na to da se privatni natječaji vežu tek uz određenu zakonsku proceduru (propisanost GUP-om), a i konačno što se tek oko 30% natječaja realizira.
Sve to ukazuje na to da je potrebno u budućnosti aktivnije uključiti sve aktere koji su involvirani u proces izgradnje javnog i privatnog prostora – od javnih institucija do privatnih provoditelja i investitora – kako bi se ukazalo na to da provedba arhitektonskog natječaja nije trošak, već investicija u budući izgrađeni prostor, a koje će se višestruko, ne samo financijski, osjetiti u lokalnoj zajednici. 
 
 
DANI ARHITEKATA 5.1 bit će emitirani video-linkom uživo ORIS Kuće arhitekture. Našem domaćinu Dana arhitekata 5.0  zahvaljujemo na gostoprimstvu.
 
DANE ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI - BUDUĆNOST možete pratiti na ovoj POVEZNICI. ID za Zoom je 97762116743 a PASS 598259
 
 
PROGRAM
 
13:00 ǀ Ognjen Golubić, voditelj 
13:05 ǀ Glavni sponzori: Karl Lennon, Grohe / sponzorski filmovi
13:20 ǀ Lea Pelivan / Zoran Boševski - UVOD U TEMU 
 
BLOK 1 – JAVNI NATJEČAJI
13:40 ǀ Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, MPGI
13:45 ǀ Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijski razvoj i planiranje Grada Zagreba
13:50 ǀ Barbara Raunić-Benić, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne sustave i imovinu grada Pule
13:55 ǀ Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb
14:00 ǀ PANEL 1 / voditelj panela Branimir Rajčić / sudionici: Bojan Linardić, Sanja Jerković, Vesna Bilandžija (bivša načelnica Uprave za Javnu nabavu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja), Barbara Raunić-Benić, Tihomil Matković, Maja Kireta (Društvo arhitekata Varaždin)
 
14:45 ǀ Glavni sponzori / sponzorski filmovi
 
BLOK 2 – PRIVATNI NATJEČAJI
14:55 ǀ Lea Pelivan / Zoran Boševski - UVOD 
15:05 ǀ PANEL 2 / voditelj panela Branimir Rajčić / sudionici: Armando Vičić (Abilia d.o.o. / Adris grupa d.d.), Damir Mamić (Alfastan grupa d.o.o.), Neven Mikec (VMD grupa d.o.o.), Katja Zorić (Insitu d.o.o., provoditeljica natječaja), Rajka Bunjevac (predsjednica Hrvatske komore arhitekata)
 
15:45 ǀ Pitanja i odgovori
15:55 ǀ Lea Pelivan / Zoran Boševski – ZAKLJUČAK
*program je podložan promjenama
 
 
U Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata sudjelovanje na Danima arhitekata 5.1 vrednuje se s tri (3) sata.
 
A1.1 Prostorno uređenje / A1.2 Gradnja / A1.7 Zaštita i očuvanje kulturnih dobara, prirode i okoliša / A3.1 Javna nabava / B1.1 Strategije prostornog razvoja / B2.1 Arhitektonske politike / B2.2 Stambene politike / B2.3 Socijalno istraživanje gradskih i ruralnih središta / B2.4 Javni prostor u gradu / B2.5 Uloga lokalnih zajednica u razvoju životne okoline / B2.6 Koncepti rekonstrukcije zatečenog prostora / C1.1 Stambena arhitektura / C1.2 Arhitektura odgojno-obrazovnih zgrada / C1.3 Arhitektura za turizam / C1.4 Arhitektura zgrada za proizvodnju / C1.5 Arhitektura poslovnih zgrada / C1.6 Arhitektura s ostalim specifičnim zahtjevima projektiranja 
Područje A – 1 h / Područje B - 1 h / Područje C – 1 h
 
Sudjelovanje na Danima arhitekata 5.0 je besplatno!
 
Dane arhitekata 5.0 moći ćete pratiti na komunikacijskoj platformi Zoom, uz zasebnu najavu i link za prijavu prije svakog termina. Poveznica za DANE ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – BUDUĆNOST je OVDJE.
 
Za sve dodatne informacije stojimo vam raspolaganju na sljedeće kontakte:
dani@arhitekti-hka.hr i 01/5508-410.
 
 
PRIJAVA
 
 

POKROVITELJI:


GLAVNI SPONZORI:

 

 
 
 
 
 
 
 

SREBRNI SPONZOR:


BRONČANI SPONZOR:


SPONZORI: