Održan je sastanak u MGIPU-u na temu konačnog Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom

U utorak, 25. kolovoza 2020.g. održan je sastanak u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na temu konačnog Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Sastanku su nazočili ministar Darko Horvat, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, Tin Sven Franić, član Vijeća PO-a Zagreb te Goran Gotal, tajnik kabineta Ministra.

Sastanak je održan na poziv ministra Horvata kako bi u završnoj fazi konzultacija o konačnom Prijedlogu zakona iz prve ruke saznao stajališta predstavnika Hrvatske komore arhitekata, a prije dovršenja i prezentacije zakonskog rješenja na ovotjednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednica Bunjevac je prezentirala Ministru primjedbe arhitektonske struke na aktualna rješenja iz Prijedloga zakona i naglasila da je predloženim zakonskim rješenjem propuštena prilika da se cjelovito sagleda i uredi sustav urbane obnove i obnove zapuštenog građevinskog fonda primjenjiv na cijelom teritoriju Republike Hrvatske kako za ovaj slučaj potresom pogođenih područja, tako i za sve potencijalne buduće slične ugroze.

Predstavnici Komore su posebno istaknuli nužnost da se ovaj Zakon ne fokusira isključivo na konstruktivnu obnovu zgrada, već i na unaprjeđenje svih oštećenih zgrada u pogledu ostalih temeljnih zahtjeva za građevinu. Također, upozoreno je, da se uvodeći pojam "projekata za obnovu" umjesto glavnog i izvedbenog projekta uspostavlja paralelni sustav projektiranja i izvođenja radova koji omogućava rekonstrukcije zgrada bez potrebnih dozvola, s neodređenom razinom i kvalitetom projekata, ali i upitnom mogućnošću praćenja troškova obnove. Ilustrativnim primjerima, pokazani su problemi koji mogu nastati u provedbi, ukoliko bi bio izostavljen arhitektonski dio projekta ili se onemogućilo arhitektonskoj struci vršiti poslove glavnog nadzornog inženjera.

Ministar je, nakon iznošenja stajališta i argumentirane rasprave, predstavnike Hrvatske komore arhitekata izvijestio da će razmotriti konkretne prijedloge koji su mu prezentirani i sve što bude moguće uvrstiti u tekst konačnog prijedloga zakona.

Kako se očekuje Prijedlog zakona će biti prihvaćen na sjednici Vlade RH u ovaj četvrtak, te usvojen na sjednici Hrvatskog sabora naredni tjedan na sjednici u petak 4. rujna. Zakon će biti jedna od najvažnijih tema i na skorim Danima arhitekata 4.0 čije se održavanje poklapa s usvajanjem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.