Petrinja - Sudjelovanje HKA na Nacionalnom stožeru civilne zaštite

U Petrinji je 23. veljače 2021., na poziv potpredsjednika Vlade Tome Medveda, predsjednica HKA Rajka Bunjevac sudjelovala na redovitoj sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar Medved izvijestio je da su volonteri HCPI-a (članovi HKIG, HKA i ostali) pregledali ukupno oko 33500 objekata, od kojih su oko 4000 ocijenjeni s crvenom i oko 7200 sa žutom naljepnicom.

Proces prvih pregleda planira se okončati kroz desetak dana, a preostalih cca 7500 objekata bi trebalo biti pregledano u narednih desetak dana, za što je tražio ponovan poziv i dodatni angažman ovlaštenih arhitekata i inženjera građevinarstva na završetku ovog obimnog stručnog posla. Nakon toga uslijedili bi detaljni pregledi.

Predsjednica HKA izvijestila je da u brzim pregledima procjene štete sudjeluje oko 170 arhitekata, koji obilaze oštećene zgrade u naseljima i gradovima zajedno s kolegama građevinarima. Navela je i da je HKA, odmah nakon potresa 29. prosinca 2020.g. pozvala svoje članove, ovlaštene arhitekte da se prijave za volontiranje u brzim pregledima zgrada na pogođenim prostorima. HKA je za njihove potrebe donirala nužnu zaštitnu opremu za brze preglede (šljemovi, prsluci, kabanice, čekići i sl.) te sve arhitekte na terenu, bez obzira jesu li članovi komore ili ne, životno osigurala.

Kolege na terenu uz popis štete dobivaju i neposredan uvid u pravo stanje na terenu kroz urbanističke preglede pa će se te korisne informacije ugraditi u izmjene i dopune prostornih planova općina i gradova i GUP-ova koje su u tijeku, prije nego što budu upućeni na javnu raspravu. Napomenula je i da su volonteri prvi u kontaktu s često nezadovoljnim stanovnicima, koji očekuju brzu reakciju nadležnih institucija, što za arhitekte i inženjere građevinarstva često djeluje demotivirajuće. HKA će ponoviti poziv arhitektima kako bi se ponovno priključili timovima za brzi pregled i ova početna faza obnove što prije dovršila na kvalitetan način.

Ministar Medved se zahvalio nesebičnom angažmanu članova HKA i HKIG u radu procjene štete, te je još jednom pozvao kolege iz HKA i HKIG na pomoć oko završetka prve faze evidencije štete. Zahvali se pridružio izv. prof. Josip Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Hrvatska komora arhitekata pozvana je da jednom tjedno sudjeluje na sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite te izvješćuje o aktivnostima vezanima uz drugu fazu obnove.

U nastavku posjete Petrinji, pregledan je poslovni prostor u centru Petrinje, kojeg bi HKA unajmila na period od jedne godine, a u kojem bi se nalazio ured za ovlaštene arhitekte iz Petrinje kojima je rad u njihovim uredima u Petrinji onemogućen zbog razaranja, a isti bi služio i svim kolegama iz drugih krajeva Hrvatske koji će poslovima biti vezani uz obnovu potresom porušenih područja, kao mobilni ured, kojeg prema dogovoru mogu koristiti. U najam prostora bi se krenulo od 1. ožujka 2021. godine.