• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

22/02/2024

DANI ARHITEKATA 8.0 / 21. do 23. ožujka 2024. godine / Pula, Dom hrvatskih branitelja / Predavači Juhani Pallasmaa i Christos Christodoulou

Predstavljamo predavače iz bloka 2, koji će se održati u četvrtak, 21.3.2024., s temom "Standard usluge arhitekata", i bloka 5, koji će se održati u petak, 22.3.2024., s temom "Vrsnoća građenja".
 
 
PREDAVAČI
 
Juhani Pallasmaa
 
 
Juhani Uolevi Pallasmaa (1936.) je finski arhitekt i bivši profesor arhitekture i dekan na Sveučilištu za tehnologiju u Helsinkiju. Među mnogobrojnim akademskim i stručnim pozicijama izdvajamo ravnanje Muzejom finske arhitekture 1978. – 1983. i vođenje Instituta za industrijsku umjetnost u Helsinkiju. Osnovao je vlastiti arhitektonski ured – Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa KY – 1983. u Helsinkiju. Od 2001. do 2003. bio je gostujući profesor arhitekture na Sveučilištu Washington u St. Louisu, a 2013. dobio je počasni doktorat tog sveučilišta. Od 2010. do 2011. Pallasmaa je radio kao Plymov profesor na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign, a od 2012. do 2013. bio je stipendist na Taliesinu Franka Lloyda Wrighta. Pallasmaa je držao predavanja u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Izložbe finske arhitekture, planiranja i vizualnih umjetnosti, kojih je on bio kustos, prikazane su u više od trideset zemalja, a napisao je brojne članke o kulturnoj filozofiji, psihologiji okoliša i teorijama arhitekture i umjetnosti. Mnogi njegovi članci prvi su put objavljeni u ARK-u (The Finnish Architectural Review).
Među brojnim Pallasmainim knjigama o arhitektonskoj teoriji je The Eyes of the Skin – Architecture and the Senses, knjiga koja je postala klasik arhitektonske teorije i obavezna je literatura na tečajevima u mnogim školama arhitekture diljem svijeta.
Izbor Pallasmaaovih eseja prevedeni su na engleski i objedinjeni u knjizi Encounters – Architectural Essays (Helsinki, 2005.), koju je uredio Peter MacKeith. Knjiga je ušla u uži izbor za RIBA International Book Award 2005.
Godine 2006. za Pallasmaain 70. rođendan izdana je knjiga Arhipelag - Eseji o arhitekturi, a uredio ju je Peter MacKeith. Zbirka sadrži eseje 23 autora, a svi su povezani s Pallasmaom ili MacKeithom. Među njima su: Karsten Harries, Dan Hoffman, Steven Holl, Colin St. John Wilson i Daniel Libeskind.
Pallasmaa je član Finskog udruženja arhitekata i počasni član Američkog instituta arhitekata. Tijekom proljeća 2010. Pallasmaa je, zajedno s američkim dramatičarom Leighom Fondakowskim, bio istaknuti gostujući predsjedatelj Imagine Funda na Institutu za napredne studije na Sveučilištu Minnesota. Pallasmaa je bio član žirija za Pritzkerovu nagradu za arhitekturu 2014. i nagradu The Daylight 2020. i 2022. godine.
 
 
Christos Christodoulou 
 
 
Christos Christodoulou rođen je u Nikoziji 1973. Studirao je arhitekturu na Sveučilištu Manchester Metropolitan. Diplomirao je kao BA (Hons.) u arhitekturi 1995. i B.Αrch. 1997. Na sveučilištu, glavno područje njegova istraživanja i proučavanja bio je urbanizam, kontekstualizam i interpolacija novih zgrada u postojeće urbano tkivo. Od 1997. do 2000. radio je kao arhitekt pripravnik u tvrtki Tyler&co Architects u Manchesteru. Bio je uključen u projekte u Velikoj Britaniji, Škotskoj, Rusiji, Njemačkoj, Estoniji, Grčkoj i Litvi. Godine 2000. preselio se na Cipar i radio u lokalnim arhitektonskim uredima do 2002. Radio je i kao pripravnik za gradsku općinu Nikozije i glavni plan Nikozije 2003.-2004. Od 2003. je osnivač i direktor Simpraxis Architects, s fokusom na stambenim, komercijalnim i javnim projektima. Dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim arhitektonskim natječajima, a njegovi su radovi objavljeni u knjigama i časopisima. Član je RIBA-e, ARB-a, ETEK-a (Tehničke komore Cipra), a radio je i u CAA (Udruženje ciparskih arhitekata).
 
POKROVITELJI
 
   
      
 
GLAVNI SPONZOR
 
 
 
 
PLATINASTI SPONZOR
 
 
 
 
ZLATNI SPONZOR
 
 
 
SREBRNI SPONZOR
 
       
 
      
 
       
 
 
BRONČANI SPONZOR
 
                        
 
 
 
     
 
MALI SPONZOR
 
    
 
MEDIJSKI POKROVITELJ