• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

11/06/2024

DGNB System – Europski znak za održivo građenje / predavanje / Zagreb, dvorana HKA / 4.7.2024. u 14 sati

Obzirom na iznimno veliki interes investitora na području RH za certificiranjem projekata prema DGNB sustavu certificiranja te istovremenu veliku potražnju za konzultantima, Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG) poziva Vas na jedinstveno edukativno predavanje pod nazivom: DGNB System – Europski znak za održivo građenje, koje će se održati 4. srpnja 2024. godine od 14:00 - 16:00 sati, uživo u prostorima HKA, ulica grada Vukovara 271, 10000 Zagreb. 
 
Sudjelovanje je besplatno, a ljubazno molimo da potvrdite Vaš dolazak putem sljedeće POVEZNICE
 
Program predavanja vrednuje se u okviru Programa stalnog stručnog usavršavanja s 2 sata. 
Područje A / Tehnička regulativa – 1 h
Područje C / Gradnja – 1 h
 
 
Hrvatski savjet za zelenu gradnju je službeni DGNB System i Academy Partner te je jedini ovlašten na hrvatskom tržištu educirati nove DGNB stručnjake i izdavati certifikate prema DGNB-u.
 
Svrha predavanja je uvod u važnost DGNB certifikata i svih benefita koje donosi za investitora i korisnika. 
DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt. Najnapredniji je sustav na globalnoj razini zbog sveobuhvatnog pristupa te jedini certifikat koji jednaku važnost daje ekonomskom i ekološkom aspektu održivih zgrada. Jedini je u skladu s EU regulativama i normama te ne zahtijeva usklađivanje dokumentacije za europsko tržište.
 
U okviru predavanja pokrit će se sljedeće teme:
Regulatorni okvir EU koji utječe na građevinsku industriju
DGNB kao alat za prilagodbu EU regulatornom okviru
Vrste građevinskih projekata za koje DGNB nudi kriterije održivosti
Kriteriji i pokazatelji održivosti DGNB sustava
 
Ključni razlozi zašto se investitori odlučuju na certificiranje projekata prema DGNB certifikatu:
ozelenjivanje portfelja nekretnina i usvajanje ESG načela,
osiguravanje veće vrijednosti nekretnina,
bolji uvjeti za korisnike,
sustav je priznat od financijskih institucija pa su povoljniji uvjeti financiranja,
isplativije održavanje te
ugodnost, zdravlje i sigurnost pri korištenju nekretnina.
 
Više o DGNB sustavu
DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt. Najnapredniji je sustav na globalnoj razini zbog sveobuhvatnog pristupa te jedini certifikat koji jednaku važnost daje ekonomskom i ekološkom aspektu održivih zgrada. Jedini je u skladu s EU regulativama i normama te ne zahtijeva usklađivanje dokumentacije za europsko tržište. Sustav je usklađen s europskom Uredbom o taksonomiji koja predstavlja klasifikacijski okvir, odnosno kriterije za ocjenu održivosti budućih ekonomskih aktivnosti. To je posebno važno za investitore jer gradnja na takav način predstavlja manji rizik financiranja i nižu kamatu što automatski oslobađa kapital za daljnje investiranje. DGNB sustav također se razlikuje od svih certifikata temeljem procjene životnog ciklusa zgrada koja uzima u obzir fazu planiranja, izgradnje, korištenja te rušenja zgrade (Life cycle assessment – LCA) te temeljem procjene troškova životnog ciklusa (Life cycle cost – LCC).