• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

06/10/2023

Grad kao mjera / Predavanje Davor Bušnja / Dubrovnik, 9.10.2023.

Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnika i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovnika pozivaju Vas na 7. predavanje u ciklusu „Grad kao mjera“ pod nazivom: 
 
Arhitektura odnosa
Predavač je doc.art. Davor Bušnja mag.ing.arch. 
 
Predavanje će se održati u ponedjeljak, 09. listopada u 18 sati u maloj dvorani novog Studentskog centra u Dubrovniku, Marka Marojice 2b. 
 
O predavanju: 
Kuća nastaje temeljem specifičnog rasporeda gradbenog materijala i ishod je aktivnosti koju nazivamo građenje. Međutim za građevine se kaže da mogu biti i više od fizičkog skloništa: od “mašina za stanovanje”, društvenog eksperimenta, preko kulturnih simbola, povijesnih artefakata do umjetničkih djela. Arhitektura onkraj građenja nastaje u prostoru napetosti između čitljivog i nečitljivog, fizičkog i apstraktnog. Građenje postaje Arhitektura kroz odnos strukture elemenata koji se mogu vidjeti i osjetiti s onima koji se tek naslućuju i propituju. 
U srži arhitekture su odnosi. Sraz prirode i građevine primarni je odnos koji otvara cijeli niz veza koje proizlaze iz fizičke zadanosti mjesta u kojem (i kojeg) gradimo. Pored fizičkog konteksta, arhitektura je uvjetovana društvenim odnosima, zrcali se u odrazu vremena u kojem nastaje i tumači kroz vrijednosti koje komunicira. Isto tako, arhitektura ne postoji bez korisnika i aktivnosti koje udomljuje te frikcije između programiranih i sadržajno ambivalentnih prostora. Predavanjem ću su-postaviti neke od navedenih tema uparene u međusoban odnos. Rezultat tih dihotomija je napetost koja otvara prostor interpretacije pomoću kojeg će autor pojasniti nekoliko recentnih ostvarenja. 
 
O predavaču: 
Davor Bušnja (Zagreb, 1978.) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2003. Kontinuirano sudjeluje na javnim arhitektonsko-urbanističkim natječajima na kojima dobiva više nagrada i priznanja. Dobitnik je nagrade Drago Galić za Kuću dide Marka u Trogiru, nagrade Piranesi za DV Medo Brundo (s Hrvojem Njirićem) te nagrada Viktor Kovačić i Vladimir Nazor za Jašionicu u Zagrebu. Docent je na katedri za arhitektonsko projektiranje na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Vodi arhitektonski ured u Dubrovniku i Zagrebu.
 
Predavanje se prema Programu stručnog usavršavanja HKA vrednuje s dva (2) akademska sata.
Područje C / Gradnja, održiva gradnja i kontekst - 2 h