Preporuke za optimizaciju i planiranje domova koji skrbe o osobama s demencijom

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, Grad Umag i Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, u sklopu Programa stručnog usavršavanja HKA-a organiziraju stručnu prezentaciju

Preporuka za optimizaciju i planiranje domova koji skrbe

o osobama s demencijom

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je demenciju javnozdravstvenim problemom ovog stoljeća i upozorava da će se broj osoba s demencijom udvostručiti do 2030. godine, a utrostručiti do 2050. godine.

Sve je veća svijest o tome kako je primjereno oblikovano okružje učinkovita nefarmakološka metoda održavanja i poboljšanja kakvoće života osoba s demencijom. Zato pristup oblikovanju okružja prikladnog osobama s demencijom u domovima za starije moramo temeljiti na spoznaji da one nisu tamo prvenstveno da bi se liječile, već kako bismo im psihosocijalnim pristupima pomogli da sa svojim preostalim spoznajnim sposobnostima žive na najbolji mogući način – dostojanstveno.

Način na koji su projektirani, opremljeni i uređeni domovi za starije, kao i vanjski prostori koji ih okružuju, ima značajnu ulogu u ostvarenju kvalitete života osoba s demencijom koje žive u njima, boljih radnih uvjeta osoblju koje se brine o njima i zadovoljstva njihove rodbine i prijatelja.Danas se procjenjuje da u Svijetu 5 do 8 % osoba ima demenciju, a saznanja u području borbe protiv demencije govore o tome da upravo stvaranje ugodnijeg i njima prihvatljivijeg okružja, pomaže osobama s demencijom živjeti kvalitetnije.

Kako bismo svim donositeljima politika, stručnjacima iz područja arhitekture i krajobrazne arhitekture te voditeljima domova za starije osobe u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj pomogli razumjeti poteškoće s kojima se osobe s demencijom nalaze i tako prilikom projektiranja stvoriti bolje uvjete za njihovo življenje, grupa stručnjaka iz područja arhitekture, krajobrazne arhitekture, domova koji skrbe o osobama s demencijom i udruga koje se bave poboljšanjem skrbi o osobama s demencijom izradila je Preporuke za optimizaciju postojećih, odnosno planiranje novih domova koji skrbe o osobama s demencijom. Preporuke su nastale u okviru projekta Demenca aCROsSLO, koji se provodi na području Republike Slovenije i Republike Hrvatske, u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska, a kao potreba nadopune postojećih pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, koji su u dijelu koji govori o uvjetima za pružanje usluga osobama s demencijom nepotpuni.

U Preporukama se ističe 5 cjelina. Prva opisuje opće odrednice okružja prikladnog osobama s demencijom u domovima za starije. Druga prikazuje trenutno stanje i propise u Hrvatskoj i Sloveniji kao i neke primjere dobre prakse u Europi, a treća, četvrta i peta dio načela i praktične preporuke za uređenje interijera i eksterijera u domovima za starije.

Preporuke će se predstaviti prema sljedećem rasporedu:

Umag, srijeda, 28. 3. u 9:00, u Gradskoj vijećnici Grada Umaga

Zagreb, četvrtak, 29. 3. u 15,00 sati u prostorijama Hrvatske komore arhitekata, Ul. grada Vukovara 271/2 u Zagrebu

Preporuke će predstaviti dio autora: Darja Matijašec  univ.dipl.ing.kraj.arh., Petra Pečan, dipl.ing.kraj.arh., Goran Rupnik, univ.dipl.ing.arh., Kosta Jurkas, univ.dipl.ing.arh. i Tomislav Huić, potpredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Predviđeno predstavljanje preporuka je 45 min, uz pitanja i odgovore 15 minuta i prigodno druženje nakon toga.

Prezentacije se u Programu stručnog usavršavanja HKA  vrednuje s jedim (1) satom iz područja C1.6. Arhitektura s ostalim specifičnim zahtjevima.

   

Zbog ograničenog broja mjesta molimo da se prijavite na stručnu prezentaciju!

Prijava!

 

Radujući se susretu s vama unaprijed,
u ime organizatora:

Željka Jurković, dipl. ing. arh.
predsjednica Hrvatske komore arhitekata