Dodjela godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata

4. rujna 2020. su u Šibeniku na četvrtim Danima arhitekata dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu.

Medalje su dodijeljene najboljima u tri kategorije: konceptualni poduhvat, arhitektura i urbanizam.

Izbor nagrađenih bio je u rukama peteročlanog Ocjenjivačkog suda sastavljenog od uglednih hrvatskih arhitekata kojima je predsjedao arhitekt akademik Nikola Bašić, a u čijem su sastavu bili dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković; redoviti profesor na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Ante Kuzmanić; akademik Mladen Obad Šćitaroci; te redovita profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Karin Šerman.

Medalju za konceptualni poduhvat Ocjenjivački sud nominirao je dva rada, La agriculture 2019, IV. interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija čiji su autori Marijana Bucat, Ivana Marčeta Frlan, Marijana Mastilović, Žarko Tičinović i Korana Zavadlav, te časopis Mjera Društva arhitekata Dubrovnik, autora Divne Antičević, Boža Benića i Romana Duića.

Medalja Hrvatske komore arhitekata za Konceptualni poduhvat za 2019. godinu dodijeljen je časopisu Društva arhitekata Dubrovnik, Mjera i to, kako stoji u Obrazloženju nagrade, zbog aktualnosti i društvene važnosti tema koje na interdisciplinarni način obrađuju i populariziraju u javnosti i društvu, zbog pokazane inicijative za senzibiliziranje struke i javnosti za važne arhitektonske i urbanističke teme. Nagradu je u ime autora primio Božo Benić.

U kategoriji Medalja za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu nominirane su četiri realizacije: Grand Park Hotel Rovinj autora Studio 3LHD, Rekonstrukcija, dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split čiji su autori Ivan Vulić i Ivan Radeljak, Bazen i recepcija kampa Stella Maris Studio NFO  i Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu čiji su autori Branimir Rajčić i Mariela Žinić.

Medalju za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu dodijelila se projektu Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka.

U Obrazloženju Ocjenjivačkog sud ovu su odluku pojasnili time što je projektiranje zgrada terminala zračnog prometa jedan je od složenijih arhitektonskih zadataka, od programiranja do projektiranja detalja. Tome se pridodaje i osobita važnost upečatljivog prostornog i oblikovnog dojma, kako bi na najbolji način prezentiralo sredinu u kojoj je smješten. Pamtljivim i asocijativnim interijerskim prostorima, dojmljivim ambijentalnim individualizacijama pojedinih cjelina i sugestivnim detaljima postignut je prostorni doživljaj koji ovu zračnu luku izmiče iz uobičajene kategorije apstraktnih 'ne-mjesta' aerodromskih zgrada i pretvara je u specifično, puno i konkretno 'mjesto' čvrsto usidreno u jedinstveni dalmatinski pejzaž. Medalju je u ime autora preuzeo Ivan Radeljak.

Po mnogočemu su ovogodišnji Dani arhitekata specifični, pa tako i ovogodišnja dodjela nagrada.

Iako nije bilo nominacija za Medalju za urbanizam Ocjenjivački je sud djelu koje je bilo nominirano u kategoriji za arhitekturu iznimno dodijelio Medalju za urbanizam i to stoga što se upravo urbanizam proslavlja najviše dosege u kulturi prostora, u zahtjevnim dimenzijama kontura i sudbina čitavih krajolika i gradova, koja pritom svjedoči o neminovnosti preklapanja mjerila arhitekture i urbanizma, o nužnosti harmoničnog kontinuiteta tih dviju ključnih disciplinarnih kategorija u dosizanju sveukupnih urbanih i prostornih kvaliteta, stoga je Medalja dodjeljena Studiju 3LHD za sklop Grand Park Hotela u Rovinju.

Grandioznost i osebujnost prostornog iskoraka Grand Park Hotela u Rovinju naložila je analogno osebujni iskorak Ocjenjivačkog suda Hrvatske komore arhitekata u vrednovanju ovog nesvakidašnjeg pothvata. Mjerilo urbanog dosega rovinjskog hotela naprosto je potraživalo istup iz kategorije arhitekture u sagledavanju dometa ove realizacije te nametnulo njezino valoriziranje upravo u kategoriji urbanizma, stoji u Obrazloženju Ocjenjivačkog suda.

Sponzor Godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata je