• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

10/06/2016

Izložba Álvaro Siza i Maria Antónia Siza

U subotu, 11. lipnja 2016. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3)u 19 sati otvara se izložba crteža slavnog portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge, pokojne umjetnice Marije Antónije Size.

 

Álvaro Siza jedan je od glavnih aktera današnje arhitektonske scene po čijem se projektu u Hrvatskoj uskoro počinje graditi kapelica. Izložba je rezultat dugogodišnje suradnje i prijateljstva ovog arhitekta i Orisa, ostvarena pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Portugala u Zagrebu kao dio proslave Nacionalnog dana Portugala.

Specifičnost nadolazeće izložbe jest činjenica da će se uz radove Álvara Size naći, ravnopravno, rame uz rame, i crteži njegove davno preminule supruge Marije Antónije Size. 

Za Álvara Sizu crtež je od početaka bio nezamjenjiv dio njegov ne samo profesionalnog, već i privatnog života. Crtežom se koristi kada razmišlja o arhitekturi, razvija ideje, radi projekte, pamti životne trenutke.  Crtež je za njega najbrži način komunikacije – sa sobom i sa drugima, ideja koja mu omogućuje nastavak projekta.

Ciklus koji će se prikazati u Oris Kući arhitekture u lipnju ove godine odnosi se na Sizin rad na marijanskom svetištu u Fatimi u Portugalu. Nova hodočasnička crkva Presvetog Trojstva sagrađena je 2007. godine prema projektu grčkog arhitekta Alexandra Tombazisa, a Siza je osmislio dizajn murala u kapeli crkve, tematski posvećen životu sv. Petra i Pavla.

U Zagrebu će se predstaviti serija predložaka prema kojima je izrađen taj monumentalni mural, koji nanovo potvrđuje Sizinu prepoznatljivu maniru, jednostavnu, preciznu, dobro promišljenu i krajnje ekspresivnu.  

Crtež Álvara Size prikazuje religioznost kao kazalište ljudskosti. Ova dramatična priča o društvenim poremećajima i nadama, može mu (i nama) poslužiti kao ogledalo. Ali, upravo zato da bi ostao vjeran ljudskom, između redova njegovih linija možemo iščitati neupitnu pulsirajuću zagonetku.

José Tolentino Mendonça, iz kataloga izložbe

 

S druge strane, opus njegove supruge, iako stilski srodan, sadržajno je u potpunosti drugačiji. Maria Antónia Siza u svom je radu zašla u sfere imaginacije, groteske, ponekad čak i na granici dekoruma.

 

Maria Antonia Siza razvila je vlastiti vokabular pri čemu nije isključila mogućnost određenog manirizma. Slični likovi u sličnim konstelacijama često se pojavljuju te pri tom nastaju naznake tematskih cjelina. Ne možemo previdjeti bliskost sa teatrom – protagonisti dramatičnih prizora često su kostimirani, a gestika kao da je određena uputama nekog nevidljivog režisera.

Vera Grimmer, iz kataloga izložbe

 

Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2016. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.  

 

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE

Izložbeni prostor: 09h – 21h (pon-pet)