• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

11/04/2022

ZAVRŠETAK DANA ARHITEKATA 6.0

Dubrovnik, Studentski dom Akademis Dubrovnik i Dubrovnik Palace Conference Hotel, 7. – 9. travnja 2022.
 
Stručno vođenim obilaskom Pelješkog mosta od strane projektanta ovog veličanstvenog objekta koji povezuje hrvatski kopneni teritorij, 9.4.2022. završeni su Dani arhitekata 6.0. 
 
Drugoga dana stručni je skup u prijepodnevnim satima nastavio s temom Urbana obnova, ponovno korištenje i New European Bauhaus, na kojem su izlaganja imali Miran Gajšek, voditelj Odjela za uređenje prostora grada Ljubljane, Jean Guiony, iz Ministarstva teritorijalne kohezije i odnosa s lokalnom upravom u Francuskoj, Julije Domac, ravnatelj REGAE-e, te Iva Letilović i Igor Pedišić iz zadarskog ureda LetilovićPedišić, koji su predstavili rekonstrukciju Providurove i Kneževe palače u Zadru.
 
 
 
 
 
 
Marjan Pipenbaher, projektant Pelješkog mosta, održao je predavanje o ovom velikom i važnom projektu, od ideje pa do završetka projektiranja, ali i njegove realizacije o kojoj je projektant govorio u subotu, prilikom stručno vođenog razgleda projekta na samom Pelješkom mostu. 
 
 
Posjednji je tematski blok – Drugi o arhitekturi - potaknuo veliki interes i raspravu sudionika i gostiju na dva panela, Arhitektura i mediji, te Arhitektura i lokalna zajednica. Prije prve panel rasprave, Zoran Vitas, dugogodišnji novinar Večernjeg lista koji je jednako tako iskustveno i vremenski godinama prisutan u temi arhitekture održao je predavanje: Arhitektura u medijima koji je istaknuo kako bi mediji pisali više o arhitekturi i arhitektima da je neophodna kvalitetna suradnja i međusobna komunikacija, ali i veći angažman kako strukovnih udruga i organizacija tako i samih arhitektonskih ureda. U panel raspravi na temu Arhitektura i mediji, koju je moderirala Daniela Trbović, uz uvodničara su sudjelovali još i Korana Sutlić, novinarka Jutarnjeg lista, čije uže područje rada jest upravo prostorna problematika i arhitektura, te Andrija Rusan, arhitekt, direktor i vlasnik ORIS Kuće arhitekture i Ivan Dorotić, arhitekt, fotograf i urednik portala VIZKULTURA.
 
 
Druga panel rasprava na ovogodišnjim Danima arhitekata, govorilo se o arhitekturi u lokalnoj zajednici iz perspektive tri hrvatska grada. Uvodno izlaganje u ovu temu imao je Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga planiranja, graditeljstva i državne imovine govoreći o Arhitektosnim politikama. U panelu su sudjelovali  Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, već drugi mandat na čelu "grada sa srcem", Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, jednog od najzelenijih hrvatskih gradova, grada na četiri rijeke, te Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, grada četiri tvrđave i dvije UNESCO zaštićene građevine, koji se priključuje putem zoom-veze. 
 
 
Brojne teme su se provukle panelom ali i otvorile pitanja publike: gradski okoliš, problemi obnove povijesnih središta, prostorno planiranje i planiranje razvoja grada, kvaliteta arhitektonskih usluga, arhitektonski i urbanistički natječaji, vremenska, financijska i lokalna dimenzija arhitektonskih natječaja. Gradska vlast u sva tri grada zalaže za daljnje razvoje svojih sredina, kako urbanistički tako i arhitektonski, te uz to napominju da je upravo politika izrade kvalitetnih javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja budućnost razvoja gradova.
 
Kasnije tog dana sudionici skupa imali su organizirana tri stručno vođena razgledavanja: Srđ, predziđe dubrovačkih zidina i hotelski kompleks Kupari. 
 
 
 
 
Završni obilazak u subotu, 9. travnja, bio je stručno vođeni posjet novoizgrađenom Pelješkom mostu, kojeg je predstavio njegov projektant Marjan Pipenbaher.
 
U svojim završnim obraćanjima na Danima arhitekata 6.0 Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata se zahvalila na velikom interesu i sudjelovanju brojnih hrvatskih arhitektica i arhitekata, kao i svim predavačima i panelistima na zanimljivim predavanjima i raspravama, te istaknula važnost zajedničkog rada na unapređivanju strukovnih interesa u suradnji s kolegama iz Udruženja hrvatskih arhitekata s kojima su organizirani ovi Dani organizirani. Istaknula je da se potvrdilo da struka mora raditi zajedno, ali i raditi s izvršnom vlasti na svim razinama radi unapređivanja prakse javnih arhitektonskih natječaja u hrvatskim gradovima. Primjer izgradnje studentskog doma u Dubrovniku pokazuje koliko je važna suradnja gradske vlasti i arhitekata u unapređenju postojeće prakse i poticanju kvalitetne arhitekture kroz međusobnu suradnju. Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, u svojoj je završnoj riječi Dana arhitekata, ističe važnost rada na kvaliteti i izmjenama zakonodavnih okvira, kao  primjerice na Zakonu o gradnji, Zakonu o prostornom uređenju i Zakon o javnoj nabavi. Jedna  od ključnih procedura za jačanje autorske kvalitete je između ostalog provedba i javljanje struke na javne arhitektonsko-urbanističke natječaje, te kontinuiran rad na svim ostalim profesionalnim vještinama.