• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

19/09/2023

#fulloflife? - Kritika spektaklizacije obalnog krajobraza

Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnika i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovnika  pozivaju Vas na 5. predavanje u ciklusu „Grad kao mjera“  pod nazivom:

 

 "#fulloflife? - Kritika spektaklizacije obalnog krajobraza".

 

Predavač je Mate Rupić mag.ing.prosp.arch., ovlašteni krajobrazni arhitekt.   

 

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 25. rujna u 18 sati u maloj dvorani novog Studentskog centra u Dubrovniku, Marka Marojice 2b.

 

Predavanje je osmišljeno u radionici platforme „Krajobrazovanje“ u suradnji sa suosnivačima platforme krajobraznim arhitektima Zrinkom Maranić i Stjepkom Golubićem

 

Povijesna središta obalnih gradova Hrvatske iz perioda tranzicije izlaze kao prostori turističke eksploatacije. Graditeljska baština, vizualno-estetske kvalitete javnih prostora i romantizirana slika mediteranske kulture i načina života dominiraju reklamnim panoima, pamfletima i video spotovima turističkih operatera. Paralelno s tim procesom bilježimo trendove iseljavanja lokalnog stanovništva i inflaciju stanova za dnevni najam, dok ekstremi prenapućenih starih gradskih jezgri ljeti i “gradova duhova” zimi dovode u pitanje kompletan urbanitet spomenutih sredina.

 

Međutim, što je s periurbanim, ruralnim prostorima i širim kulturnim pejzažem jadranske

obale i njezinog zaleđa? Kakav je današnji odnos turističke industrije prema tim područjima i

kako se kao struka odnosimo prema politikama njegovog planiranja, zaštite i (održivog) korištenja? Što dobivamo, a što kao društvo gubimo spektalizacijom ovih područja? Jesu li  ona tek prostorno-ekonomski resurs ili kulturni kapital koji pred nas stavlja odgovornost njegovog očuvanja i prenošenja nekim budućim naraštajima u (post)turističkoj budućnosti?

 

Ovako složena pitanja zasigurno zaslužuju dugoročne, multidisciplinarne i cjelovite analize,

rasprave i odgovore. U predavanju pod naslovom “#fulloflife? - Kritika spektaklizacije obalnog krajobraza”, iz perspektive mladih stručnjaka s područja planiranja, oblikovanja i produkcije pejzaža, ponuditi ćemo svoje tumačenje spomenutih procesa i njihovih implikacija na periurbani i ruralni prostor. Cilj nam je također, zajedno s publikom i članovima lokalne zajednice, promisliti alternativne modele, metode i pristupe njegovog uređenja, korištenja i upravljanja. Ako je među strukom i zainteresiranom javnosti već ustanovljen konsenzus kako se radi o našem najvećem resursu i zajedničkom dobru, onda je vrijeme da krenemo djelovati.

 

 Plakat predavanja

o predavaču :

Mate Rupić rođen je 1991. u Šibeniku. 2016. godine završava Studij Krajobrazna arhitektura na

Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme studija organizira radionice peer-topeer

učenja i vodi Udrugu Studenata Krajobrazne Arhitekture (USKA). Od 2013. sudjeluje na projektima participativnih Design&Build radionica s University of Washington iz Seattlea (SAD), naprije kao asistent, a kasnije i kao suvoditelj projekata u Rijeci, Zagrebu, Rovinju, na otoku Rabu, u Dals Langedu (Švedska), na otoku Traena (Norveška) i u Perugi (Italija). Nakon trogodišnjeg iskustva u arhitektonskom birou u Zagrebu, samozapošljava se kao krajobrazni arhitekt i ilustrator. U svom radu najviše je okrenut javnim projektima, društvenim prostorima i zajedničkim pejzažima. Jedan je od osnivača platforme Krajobrazovanje, koja gradi prostor za stručni dijalog i kritiku u pejzažnoj arhitekturi, u sklopu koje snima podcast i radi na stvaranju stručne literature. Živi u Šibeniku, radi gdje ga se pozove, spava kad stigne.

 Sudjelovanje na predavanju se u Programu stručnog usavršavanja HKA-a vrednuje s 2 (dva) sata iz područja C / Gradnja, održiva gradnja i kontekst.