• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

12/03/2024

Cikllus predavanja o baštini / Ana Šverko i Maja Zelić / 13.3.2024. u 19 sati, Split

Prvo u nizu predavanja iz Ciklusa o baštini održat će Ana Šverko i Maja Zelić pod nazivom 
 
Zapostavljena parkovna arhitektura Dalmacije 
Park Garagnin - Fanfogna u Trogiru i Gradski park u Vrgorcu 
 
a održat će se  u  prostoru Društva arhitekata Splita, Starčevićeva 24C Split, u 13.03.2024. 19:00 sati. 
 
 
 
 
Predavanja će se održati 13.ožujka 2024. god.u prostoru Društva arhitekata Splita, Starčevićeva 24C Split, u 19:00 sati.
 
dr.sc. Ana Šverko, dipl.ing.arh., Institut za povijest umjetnosti 
Park Garagnin-Fanfogna u Trogiru jedno je od najznačajnijih ostvarenja klasicističke parkovne arhitekture te jedan od najvažnijih povijesnih perivoja u Dalmaciji i Hrvatskoj. Zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, klasicistički je agrobotanički park koji je na prijelazu s 18. na 19. stoljeće ustanovio trogirski plemić i fiziokrat Ivan Luka (Gianluca) Garagnin. Park je danas zapušten, neodržavan i rijetko se koristi. Godine 2019. završen je projekt povijesno-krajobrazno-arhitektonske obnove, revitalizacije i interpretacije parka nazvan „Garagninov vrtal - europski park svih Trogirana“, koji bi u budućnosti trebao dobiti kulturni, umjetnički, edukativni, proizvodni i znanstveni karakter.
 
Maja Zelić, dipl.ing.arh., Konzervatorski odjel u Imotskom 
Gradski park u Vrgorcu nastaje kao perivoj Duhanske stanice (Režije duhana) krajem 19. st., odnosno za vrijeme Austro-ugarske uprave kao zatvoreni park namijenjen samo određenim korisnicima (činovnicima) te je tek 1960. god. otvoren za javnost. Pejzažni park u centru grada nastao je na kraškom terenu čiju konfiguraciju u potpunosti poštuje i zadržava te joj se prilagođava, pa je na taj način jedinstveni predstavnik parka Dalmatinske zagore, njene krajobrazne tipologije i ambijentalnog ugođaja. Godine 2018. izrađen je projekt obnove i revitalizacije gradskog parka. Posljednjih nekoliko godina park je postao živopisna prirodna kulisa za brojna kulturna događanja, koncerte, predstave i slične manifestacije, ali mu temeljita obnova tek predstoji.
 
Prema Programu stručnog usavršavanja HKA sudjelovanje na svakom predavanju se vrednuje s jednim (1) akademskim satom iz područja C / Gradnja.