• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

23/10/2023

Grad kao mjera / Terensko predavanje: Matko Vetma / Ston, 28.10.2023.

Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnika i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovnika pozivaju Vas na 8. predavanje u ciklusu „Grad kao mjera“. Predavanje će se održati kao terensko, a naziv predavanja je:
 
STONSKE TEME I VIZURE
Predavač je Matko Vetma dipl.ing.arh.
 
Predavanje  i obilazak lokacija će se održati u subotu, 28. listopada s početkom u 11:30 sati ispred crkve Sv. Vlaha u Stonu. Predviđeni završetak predavanja i terenskog obilaska je oko 15:00. 
 
O predavanju i obilasku: 
Predavanje će se prvenstveno fokusirati na nedavno obnovljeni Veliki kaštio u Stonu, jednu od najznačajnijih srednjevjekovnih fortifikacijskih građevina na širem dubrovačkom području. Uz obilazak prikazat će se vrlo složeni  i zahtjevni tijek projektiranja i izvođenja radova obnove i revitalizacije Velikog kaštia, ( tvrđave Sv. Jeronima sa kaštelanovom kućom ), koji je kao izdvojena utvrda štitio kompleks stonskih solana. Posjet ovom važnom lokalitetu iskoristit će se i za stručni obilazak nekih od obnovljenih povijesnih građevina kao što su  lapidarij Biskupske palače, Knežev dvor, Crkva Sv. Vlaha,  istočni gradski zid i južni gradski zid – Tri kule.
 
O predavaču: 
Ovlašteni arhitekt Matko Vetma rođen je  u Dubrovniku 1958. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1983.godine.
U periodu od 1984. do 1996. radi u konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Dubrovniku kao stručni suradnik arhitekt, a potom i kao voditelj arhitektonskog odjela i pomoćnik ravnatelja ;
Od 1987. do 1993. član je Stručno savjetodavne komisije za obnovu Dubrovnika.
Od 1991. do 1993. suradnik je i voditelj ekspertnog tima UNESCO za evidenciju i procjenu ratne štete na kulturnim dobrima u Dubrovniku.
Kao direktor građevinske tvrtke Građevinar Quelin d.d. specijalizirane za izvedbu radova rekonstrukcije i restauracije kulturne baštine  radi od 1996. do 2005.
Od 2005. do danas vodi arhitektonsku tvrtku Studio Vetma d.o.o. ovlaštenu za istraživanje , dokumentiranje, izradu projekata, savjetovanje i nadzor na obnovi kulturnih dobara. 
Glavni je projektant i voditelj projekata obnove kulturnih dobara na području grada Dubrovnika i neposredne okolice od kojih su najznačajniji : ljetnikovac Bunić-Kaboga ; Veliki kaštio Ston ; Knežev dvor Slano ; Samostan sv.Marije na otoku Mljetu ; Tvrđave Minčeta, Bokar i zapadno predziđe ; Knežev dvor u Pridvorju ; Biskupsko sjemenište i klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku ; Biskupska palača u Dubrovniku ; Biskupska palača u Hvaru ; Knežev dvor na Lopudu ; Knežev dvor u Janjini ; katedrala sv. Marije Velike Dubrovnik ; 
Osnivač je Društva arhitekata Dubrovnika i njegov predsjednik 2000-2002 ; 
Bio je član ocjenjivačkog suda UHA-e za javne arhitektonske natječaje za revitalizaciju arheološkog lokaliteta Pustijerna u Dubrovniku i za arheološki muzej u Naroni.
Bio je član izvršnog odbora UHA -e.
Od 1999.  član je HKA i sudjeluje u radu njenih tijela ; 2007 član područnog odbora HKA Dubrovnik ; 2007-09 član odbora za upis u HKA  ; 2010-14 član višeg stegovnog suda HKA ; od 2020 član Upravnog odbora HKA i zamjenik predsjednice HKA
Član je Društva prijatelja dubrovačke starine od 1984. godine u kojem periodu je do danas više puta biran u Veliko vijeće.