Uskoro novi natječaji iz Europskog fonda za regionalni razvoj za mala i srednja poduzeća

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU najavilo je tri nova natječaja namijenjena malim i srednjim poduzećima u ukupnoj vrijednosti od 203 milijuna kuna. Riječ je o novom krugu natječaja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF)  koji bi trebali biti objavljeni do kraja ove godine, a najkasnije u siječnju 2015.

Prvi natječaj odnosi se na ulaganja malih i srednjih poduzeća u unapređenje postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda, procesa i usluga, u sklopu kojeg će se financirati aktivnosti poput uvođenja novih proizvodnih procesa, širenja poslovanja i njegove učinkovitosti, prilagodbe standardima energetske učinkovitosti te razvoja inovativnih turističkih proizvoda.

Drugi najavljeni natječaj odnosi se na podršku poduzetnicima za ispunjavanje standarda i certificiranje proizvoda radi povećanja konkurentnosti i pristupa međunarodnim tržištima. U sklopu tog natječaja poduzetnici će moći aplicirati za potporu u području pripreme i uvođenja sustava upravljanja kvalitetom, uključujući i troškove prava uporabe različitih znakova kvalitete.

Posljednji najavljeni natječaj odnosi se na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa s ciljem poticanja razvoja, rasta i konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća u slabije razvijenim područjima Hrvatske, u skladu s kategorijama indeksa razvijenosti.