Rekonstrukcija putničkog terminala Zračne Luke Split dobitnik je međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

Hrvatski projekt i projekti iz regije ponovo prepoznati kao najbolji građevinski projekti na svjetskoj razini.
 
Održana u svom prvom online izdanju, međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX prepoznala je dvadeset najboljih svjetskih građevinskih projekata među kojima je i projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Zračne Luke Split, autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka iz VV-Projekta iz Splita.
 
Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije bolesti Covid-19, ove je godine održana 30. jubilarna Graditeljska nagrada CEMEX (CEMEX Building Award), na kojoj hrvatski predstavnici aktivno sudjeluju još od 2006. godine. Arhitektonsko rješenje Ivana Vulića i Ivana Radeljaka iz studija VV-projekt osvojilo je treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine te time nastavilo niz brojnih hrvatskih projekata koji su sudjelovali i osvajali ovo prestižno graditeljsko priznanje. 
 
Natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX svake godine okuplja projekte iz više od 50 zemalja svijeta, a nagrade se dodjeljuju u pet kategorija, uz posebne nagrade projektima koji donose društvenu vrijednost, inovativnost, pristupačnost ili su dobri primjeri održive gradnje.
 
„Veliko je priznanje za hrvatske građevinske projekte svrstati se među najbolje na svijetu u oštroj konkurenciji koju već trideset godina bilježi Graditeljska nagrada CEMEX. I autorski tim iza projekta Zračne luke Split i brojni naši raniji dobitnici nagrađeni su za inovaciju i kreativnost koja time postaje prepoznatljivo obilježje arhitekture i graditeljstva naše regije. Vjerujem da je to izvrstan poticaj i drugim našim graditeljima da u budućnosti i sami sudjeluju na ovom natječaju. Čestitam autorima projekta i želim im još mnogo sjajnih građevina i priznanja“, rekao je direktor CEMEX-a Hrvatska Velimir Vilović.  
 
Nagrađeni hrvatski projekt nije jedini projekt iz regije koji je zaslužio ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje; planinska kuća Jelovec u Kolašinu, Crna Gora osvojila je drugu nagradu u kategoriji Stambene građevine, a Likovna akademija u Cetinju, Crna Gora, nagradu za Održivu gradnju.
 
 
Međunarodni dobitnici CEMEX Building Award 2021. po kategorijama: 
 
OSNOVNE KATEGORIJE
 
Stambene građevine 
1. Casa de Piedra, Acapulco, Meksiko 
2. Jelovac Chalet, Kolašin, Crna Gora 
3. Casa Nido, Managua, Nikaragva 
 
Subvenicionrana stambena gradnja
1. Corazón de tierra, Mérida, Meksiko
2. Trait d'Union, Pariz, Francuska
3. Stambeno naselje Las Palmeras, Pacho, Kolumbija 
 
Javne i poslovne građevine
1. Tortosa Courst, Tortosa, Španjolska 
2. Zgrada Ekonomskog fakulteta, Toulouse, Francuska 
3. Santuario del Gusano de Seda, San Pedro Cajonos, Meksiko
 
Zajednički prostori
1. Teleclub con Colchones Térmicos, Noviercas, Španjolska 
2. Espacio del Reflectión, Monterrey, Meksiko 
3. Centro del Danza e Choreografía del Vale, CDCV, Cali, Kolumbija
 
Infrastrukturne građevine 
1. Sustav za odvodnju oborinskih voda, San Salvador, El Salvador 
2. Most 4 autoceste Toluca Naucalpan, Estado de Mexico, Meksiko
3. Rekonstrucija i dogradnja putničkog terminala Zračne Luke Split, Hrvatska 
 
POSEBNE KATEGORIJE
 
Održiva gradnja: Likovna akademija, Cetinje, Crna Gora; Bazen i umjetnički paviljon škole Oak House, Barcelona, Španjolska 
Pristupačnost: Valley Dance and Choreography center, Cali, Kolumbija
Društvena vrijednost: Škola Vera Angelita, San Ramón, Nikaragva 
Inovacije u gradnji: Kuća slavnih bejzbola, Monterrey, Meksiko 
 
Za više informacije o dobitnicima posjetite https://premioobrascemex.com/ i https://www.cemex.com/media/building-award/winners
 
 
###
 
Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.
 
Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji. 
 
Čestitamo dobitnicima!