• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

04/05/2023

Krunoslav Ivanišin - "Projekti i stvari" / Mala dvorana novog Studentskog centra u Dubrovniku, petak, 12. svibnja u 18 sati

Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnika i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovnika  pozivaju Vas na 2. predavanje u ciklusu „Grad kao mjera“  pod nazivom 
„Projekti i stvari“.  Predavač je arhitekt Krunoslav Ivanišin.
 
Predavanje će se održati u petak, 12. svibnja u 18 sati u maloj dvorani novog Studentskog centra u Dubrovniku, Marka Marojice 2b.
 
 
Predavanje će tematizirati metafiziku arhitektonskog stvaranja i ostvarenja. Temu predavanja arhitekt Ivanišin sažima u znakovitom i sadržajnom uvodniku:
„Način gledanja, način crtanja i način gradnje uzročno – posljedično su povezani. Osim u konačnom proizvodu, pa bio on stvarna građevina na stvarnom mjestu ili tinta na papiru ako do gradnje ne dođe, za arhitekturu presudan odnos gledanje – crtanje – gradnja ostaje zabilježen i  u zapisima, slikama i stvarima koje s namjerom ili bez namjere otkrivamo, dodirujemo i proizvodimo prije, tijekom ili nakon rada na našim projektima u vezi s rješenjima konkretnih problema ili samo naizgled slučajno dok putujemo stvarnim ili zamišljenim prostorima, bibliotekama i zbirkama. Poredane u logičnom nizu ili razmještene u konkretnom prostoru, te riječi, slike i stvari mogu nadići svoju izvorno pomoćnu svrhu i postati instrumentima pojašnjenja rubnih uvjeta projekta, proširujući njegov obuhvat i osnovu – područje projekta. 
I u današnjem svijetu neprekidnog događaja arhitektura ostaje konačno prostorno iskustvo. Ona zahtijeva bliski kontakt, moramo ju osjetiti i dotaknuti bez ikakvog posrednog filtera. Kao takva, arhitektura ne može biti proizvedena u praznini niti podučavana iz daljine. Arhitektura je suštinski stvarovita, čak i naši (digitalni) crteži su na svoj način stvaroviti. Čvrsto usidreno u svijetu stvari, stvar po sebi napravljena od stvari, svako djelo arhitekture je u suprotnosti sa svijetom događaja koji raste pred nama. Na predavanju iz ciklusa Grad kao mjera, tom svijetu događaja suprotstavit ću naše projekte nekonceptualnim nizom riječi, stvari i slika, te pokušati odgovoriti na neka od postavljenih pitanja.“
 
O predavaču:
Dr.sc.Krunoslav Ivanišin (1970), izvanredni je profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Nagrađivani je hrvatski arhitekt  s međunarodnim projektantskim, publicističkim i pedagoškim iskustvom. Izlagao je na Venecijanskom biennalu 2010., a za realizaciju stambene zgrade „Villa u pogledu“ u Dubrovniku, dobio je 2021. godine nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje u području stambene arhitekture. Partner je u arhitektonskom redu IVANISIN.KABASHI.ARHITEKTI. 
 
Sudjelovanje na predavanju se u Programu stručnog usavršavanja HKA-a vrednuje s 2 (dva) sata iz područja C / Gradnja, održiva gradnja i kontekst.