• Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Negativni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Čitljiv font
  • Reset

22/11/2023

Stručni skup PREMA NOVOM SUSTAVU PROSTORNOG UREĐENJA / 29.11.2023., Zagreb, Hrvatska komora arhitekata u 10 sati

Skup se održava povodom Svjetskog dana urbanizma (8.11.), kojeg Odbor za urbanizam održava tradicionalno svake godine. 
Mjesto održavanje: Zagreb, dvorana Hrvatske komore arhitekata
Datum održavanja: 29. studenoga 2023. god. u 10 sati.
 
Program će biti održan uživo i online u realnom vremenu.
 
Zbog ograničenog broja mjesta u dvorani, molimo da prijave pošaljete na r.loher@arhitekti-hka.hr
Za sve one koji se žele priključiti online, molimo da se prijave na isti mail, a poveznica će im biti dostavljena. 
 
 
Povodom Svjetskog dana urbanizma Hrvatska komora arhitekata tradicionalno organizira stručni skup koji je ove godine u cijelosti usmjeren prema novom sustavu prostornog uređenja. 
Na skupu, koji će se održati 29. studenoga 2023. s početkom u 10 sati u novoj dvorani Hrvatske komore arhitekata, sudjelovat će neki od istaknutijih hrvatskih urbanista i prostornih planera. 
 
U raspravi kroz tri tematska bloka sudionici skupa će predstaviti strukovna polazišta Hrvatske komore arhitekata za novi Zakon o prostornom uređenju (sažeta u Deset točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja). Namjera je  organizatora da kroz stručnu diskusiju i dijalog s predstavnicima nadležnog ministarstva zajednički utvrdi okvir suradnje na izradi novih zakonodavnih rješenja u području prostornog uređenja. 
 
U postojećem sustavu prostornog uređenja uočen je niz poteškoća i izazova kako za struku tako i za zajednicu, odnosno prostor. Uočeno je kako se čak i onim prostorima koji se razvijaju sukladno prostornim planovima ne ostvaruje željena kvaliteta izgrađenog prostora. Postojeći Zakon o prostornom uređenju primjenjuje se već deset godina i kontinuirano rezultira odstupanjima od ciljeva i načela prostornog uređenja propisanih tim istim Zakonom. Novim zakonodavnim okvirom potrebno je ostvariti novi pristup planiranju i oblikovanju prostora koji će omogućiti društveni i gospodarski razvoj, biti utemeljen na prirodnim i kulturnim vrijednostima prostora i omogućiti njihovu zaštitu, aktivno doprinositi izgradnji socijalne kohezije, osigurati održivost okoliša, omogućiti prilagodbu izazovima klimatskih promjena te doprinijeti unaprjeđenju zdravlja i dobrobiti svih građana. 
Skup ima za cilj potaknuti dijalog koji će dovesti do usvajanja zajedničkih polazišta za izradu novog zakonodavnog okvira koji se treba donijeti u suradnji s predstavnicima arhitektonske i planerske struke. 
 
 
PROGRAM skupa
 
10.00 Uvodni pozdravi
 
10.15 PRVI BLOK: kvaliteta planiranja, kvaliteta prostora
Bit će predstavljena polazišta usmjerena na ostvarivanje kvalitete prostora, participaciju javnosti u postupcima izrade prostorno-planskih dokumenata te mjere poticanja arhitektonske uspješnosti kroz afirmaciju provođenja urbanističko-arhitektonskih natječaja.
Moderatorica: Kristina Perkov (Odbor za zakonodavstvo HKA)
Sudionici panela: Luka Korlaet (Grad Zagreb), Roman Šilje (UHA), Ingrid Gojević (MPGI), Luka Krstulović (Odbor za zakonodavstvo HKA)
 
11.15 DRUGI BLOK: interdisciplinarnost i integralni pristup u planiranju, standardi planiranja
Bit će predstavljena načela integralnog pristupa i interdisciplinarnosti u prostornom planiranju, potreba uvođenja manje složenih procedura izrade prostornih planova kojima bi se mogao ostvariti pomak od statičkog ka dinamičnom planiranju koje može pratiti društveni i gospodarski razvoj. Biti će riječi i o izazovima uvođenja standardizacije u prostornom planiranju. 
Moderatorica: Gorana Ljubičić (Odbor za urbanizam HKA)
Sudionici panela: Sandra Jakopec (UHU), Dražen Arbutina (TVZ), Tamara Mihinjač Pleše (UHU), Nives Mornar (ZZPUGZ / HKA)
 
12.15 TREĆI BLOK: sustav prostornog planiranja i instrumenti provedbe
Tema trećeg bloka su sustavi planiranja u odnosu na razine prostornih planova, izazovi u sustavu urbanističkog planiranja, problematika neadekvatnog sustava praćenja stanja u prostoru kao i neadekvatni instrumenti provedbe prostornih planova. 
Moderatorica: Jelena Borota (Odbor za urbanizam HKA)
Sudionici panela: Bojan Linardić (MPGI-ZPR), Hrvoje Vidović (UHU), Željka Kučinić (ZZPUZZ / HKA), Borislav Doklestić (urbanist u mirovini)
 
13.15 Završna riječ
 
13.30 Kraj skupa
 
 
Prema Programu stručnog usavršavanja HKA, stručni skup se vrednuje s četiri (4) akademska sata.
Područje A / Tehnička regulativa = 2 h
Područje B / Prostor i okoliš = 2 h